به گزارش پایگاه خبری،تحلیلی سردار جنوب،یکی از سالنهای مجموعه تئاتر شهر که این روزها در جریان برگزاری جشنواره «تئاتر فجر» میزبان اجرای آثار نمایشی شرکتکننده در این رویداد بزرگ تئاتری است مزین به نام یکی از شهدای انقلاب اسلامی است.
هر ساله سالنهای نمایشی پایتخت در موسم برگزاری جشنواره «تئاتر فجر» میزبان اجراهای نمایشی بزرگترین رویداد تئاتری کشور هستند که البته از این میان بیشتر مراجعات هنری و تردد اهالی هنر دوست تئاتر در مجموعه تئاتر شهر اتفاق میافتد.
مجموعه تئاتر شهر با دارا بودن سالنهای متعدد در جریان برگزاری جشنواره تا به این زمان که سی و پنج دوره را پشت سر گذاشته است، شاهد به روی صحنه رفتن نمایشهای متعددی بوده است اما در این بین نام یکی از سالنهای نمایشی مجموعه تئاتر شهر مزین به نام شهیدی از شهدای انقلاب اسلامی است؛ سالن شهید قشقایی که در جریان جشنواره امسال هم شاهد اجراهای درخور نمایشی در آن هستیم.
اما به بهانه برگزاری جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» جا دارد یادی از شهیدحسین قشقایی بکنیم که نامش به واسطه نامگذاری یکی از سالنهای نمایشی پایتخت حداقل در زمان برگزاری بسیاری از رویدادهای نمایشی و هنری بر سر زبانهاست.
شهیدحسین قشقایی، دانشجوی دانشگاه هنرهای دراماتیک بود که سال ۵۲ از این دانشگاه فارغالتحصیل شده و البته در جریان درگیری و مبارزات روزهای مشرف به پیروزی انقلاب اسلامی شهید میشود.
اما نقد تئاتر، نوشتن مقاله، گفتگوهای دوستانه از جمله فعالیتهای هنری شهیدقشقایی پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه بود و مهمترین دغدغه هنری او نوشتن نمایشنامه بود که از جمله مهمترین آنها میتوان به «نهضت حروفیه» اشاره کرد.
شهید قشقایی، در آن زمان کلاسهای آموزشی تئاتر را در محدود مهرآباد نیز تشکیل داد و حتی در دوران سربازی هم فعالیت تئاتری داشت ضمن آنکه در «آیت فیلم» که آن زمان تحت سرپرستی شهید آیتالله بهشتی بود نیز فعالیت فرهنگی مذهبی به انجام میرساند.
این هنرمند او به دلیل روحیه خاصی که داشت، شرایط تئاتری آن زمان را نمیپسندید و همواره معتقد بود که وابستگیهایی در این حوزه وجود دارد، پس بیشتر دوست داشت در حوزه فکری خودش کار کند و به همین دلیل هم نمایشنامه «استثنا و قاعده» را که آن زمان ممنوع بود ، به روی صحنه برد که البته به عنوان پایاننامه او نیز به حساب آمد تا آنجا که حتی اجرای این نمایش به مذاق رئیس دانشکده نیز خوش نیامد.
اما سرانجام در آخرین روزهای منتهی به متلاشی شدن رژیم پهلوی یعنی ششم دی ماه سال ۵۷ و در روزی که استاد کامران نجاتاللهی به همراه برخی از فعالان دانشگاهی در خیابان ویلای تهران تحصن کرده بودند که در نهایت منجر به شهادت استاد نجاتاللهی شد، شهیدقشقایی نیز هنگام کمک به سه نفر که تیر خورده بودند، مورد اصابت گلوله مأموران گارد قرار گرفته و به شهادت میرسد.
به فاصله کوتاهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به کوشش اعضای انجمن اسلامی دانشگاه و به کارگردانی داوود دانشور«نهضت حروفیه» به عنوان یکی از نمایشنامههای شهیدقشقایی تکمیل و در سالن چهارسوی مجموعه تئاتر شهر به اجرا درمیآید که در اصل نخستین اجرای نمایشی پس از استقرار حکومت اسلامی در ایران است.
به همین دلیل نام سالن چهارسو را به نام شهیدقشقایی تغییر می دهند اما پس از تأسیس سالن دیگری در مجموعه ئاتر شهر، نام «چهارسو» مجدد بر سالن نمایشی برگشته و سالن جدید ایجاد شده را به نام شهیدقشقایی نامگذاری میکنند.