به گزارش پایگاه خبری ،تحلیلی جمعیت جوانان قشقایی به نقل از ایسنا کسانی میتوانند بهراحتی مصائب کوچ را درک کرده و پیرامون آن نظر ارائه دهند، که کوچنشینی را تجربه کرده باشند.
کوچ و زندگی کوچنشینان، همواره از ابعاد مختلف مدنظر بوده، حرکتی که در مسیر تداوم حیات و تولید، ارزشمند محسوب میشود اما توسعه جوامع و پیچیدگیهای آن، مصائبی را پیشروی کوچنشینان قرار داده است. کوچ، اقدامی است که گروههایی از مردم، با هدف رفع نیازهای اجتماعی و اقتصادی خود، در زمانها و مکانهایی مشخص، انجام میدهند، افرادی که هیچگاه در یک مکان، به شکل دائم ساکن نیستند.
گروههای عشایر در ایران بهعنوان یکی از مولدترین اقشار جامعه، نامشان مترادف کوچ و کوچنشینی قرار دارد و اگرچه طی سالهای گذشته تاکنون از شمار کوچنشینان بسیار کاسته شده است اما این روند همچنان ادامه دارد.استان فارس یکی از مهمترین استانهای کشور به لحاظ تعدد و تکثر عشایر و ایلات عشایری است و پنج ایل بزرگ را در خود جای داده و همه ساله، در دو فصل، شاهد کوچ آنان هستیم.
مصائب عشایر فارس به عنوان قشری مولد در ابعاد مختلف اجتماعی و اقتصادی نیاز به توجه بیشتر مسئولان دارد. ایل راهها که محل عبور و مرور عشایر و دامهای آنان است، از سوی اشخاص حقیقی و حقوقی مورد تخریب و تصرف قرار گرفته و روز بهروز عرصه بر آنان تنگ و تنگتر میشود. محدودیتهای تردد، عشایر را مجبور به عبور از مسیرهای آسفالت در راههای اصلی و فرعی و روستایی و حتی خطوط ریلی کرده است، اقدامی که بهواسطه آن هرساله شاهد وقوع حوادث تلخی برای آنان بوده و هستیم.
تلفات سنگین دام و وقوع حوادث تلخ، هر سال جزو رخدادهای کوچ عشایر است، عشایری که در مسیر ییلاق و قشلاق، همواره مورد دستبرد راهزنان و دام دزدان بوده و هستند. این قبیل مسائل ادامه زندگی را برای عشایر سخت کرده و برخی از آنان را علیرغم میل باطنی، به یکجا نشینی واداشته است.
اسکندری به عنوان یکی از جوانان عشایری که همچنان کوچ را بر ساکن بودن ترجیح میدهد، در خصوص مشکلات عشایر گفت: خطرات و مشکلات مختلفی وجود دارد؛ تصادف با خودروها، دزدیدن دامها، کاهش سرعت حرکت بهدلیل از بین رفتن ایلراهها و …
محمدی، این عضو از جامعه عشایر کوچرو استان فارس، مشکلات ناشی از خشکسالی و از بین رفتن مراتع در مسیر کوچ را یکی از مشکلات دانست و تاکید کرد: خشک شدن تالابها، رودخانهها و دریاچهها، عشایر را با مشکل کمآبی و بیآبی روبرو کرده است.
نامداری یکی دیگر از عشایر نیز گفت: موضوع آموزش و تحصیل دانشآموزان، بیماریهایی که ممکن است در مسیر کوچ، عشایر و دامهای آنان را تهدید کند و امنیت، از مهمترین مسائل و دغدغهها است.
کریمی یکی از بانوان عشایر کوچرو، دسترسی نداشتن به بیمارستان و خصوصا خدمات بیمارستانی ویژه زنان عشایر را یکی از مشکلات، عنوان و اضافه کرد: بیشتر زایمانها در هنگام کوچ، بدون حضور متخصصان انجام میشود.
وی تاکید کرد: بهداشت و درمان عشایر، یکی از مسائل مهم عشایر کوچنده محسوب میشود و مادران و دختران عشایر نیز نیازمند آموزشهای خاص در این زمینه هستند.
نکوئیان، مدیر کل امور عشایر فارس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه فارس، تصریح کرد: با اینکه در قانون براهمیت اتراقگاههای عشایری تاکید شده، متاسفانه همچنان این عرصهها مورد تخریب و تصرف قرار میگیرد، به گونهای که توقف در هنگام کوچ را با مشکل مواجه کرده و حتی غیرممکن کرده است.
وی، یکی از مهمترین مشکلات عشایر را تخریب ایلراهها و مسدود شدن مسیرهای سنتی تردد و اطراق کوچندهها عنوان و خاطرنشان کرد: تخریب و تصرف مراتع عشایری توسط افراد حقیقی وحقوقی، خشک شدن اکثر منابع تامین آب در مناطق عشایری و لزوم افزایش فعالیت آبرسانیهای سیار، محدودیت منابع بهویژه منابع آبی برای استقرار و ساماندهی جامعه عشایری و ممنوعیت تامین تخصیص آب در بیشتر دشتها و مناطق عشایری از مشکلات عمده اعضای این جامعه است.
به اعتقاد نکوئیان، آسیبپذیری شدید زندگی در جامعه عشایری در مقابل حوادث غیرمترقبه و خشکسالی، نبود ممیزی برخی مراتع عشایری، کمبود شدید نقدینگی خانوارهای عشایری برای تهیه نهادههای دامی، بهویژه تامین علوفه مورد نیاز، مشکلات دریافت تسهیلات بانکی خانوارهای عشایری به علت نداشتن وثیقه و ضامن معتبر، تامین نشدن اعتبار کافی برای انجام خدمات عمرانی و زیربنایی به منظور ساماندهی عشایر و ورود ضعیف متولیان فرهنگی به مسائل جامعه عشایری از دیگر مشکلات این جامعه مولد است.
وی، تنوع شرایط آب و هوایی این استان را عامل شکلگیری بزرگترین جامعه عشایری کشور در فارس دانست و با بیان اینکه فارس قطب عشایر ایران محسوب میشود، اظهار کرد: بالغ بر ۱۲٫۵ درصد از کل عشایر کشور در استان فارس ساکن هستند. این جامعه مولد با نگهداری و پرورش بیش از ۳ میلیون راس دام سبک، سالانه بالغ بر ۱۶ هزار تن گوشت قرمز، معادل ۲۵ درصد گوشت تولیدی استان فارس را تولید میکنند.
او یادآور شد: بیش از ۵۷ هزار مترمربع انواع دست بافتهای نفیس، معادل ۴۴ درصد کل دستبافتههای صنایعدستی استان فارس، توسط عشایر استان، تهیه و به بازار عرضه میشود.
نکوئیان گفت: جامعه عشایر، یادآور نامآوران بزرگی است، مردان و زنانی که شهرت آنان از مرزهای کشور گذشته است، افرادی همچون حکیم آیتالله جهانگیرخان قشقایی درهشوری، دکتر ملک حسینی، زنده یاد محمد بهمنبیگی و صولتالدوله قشقایی همواره مایه مباهات عشایر و تمام مردم فارس و ایران هستند. همچنین جامعه عشایر در دوران پیروزی انقلاب اسلامی با تقدیم ۱۲۰۰ شهید، ۶۱۳ جانباز و ۱۴۷ آزاده، دین خود به نظام اسلامی نیز ادا کردهاند.
او البته از تامین اعتبار و نقشهبرداری از ایل راههای عشایری، بارگذاری این نقاط روی سیستمهای G.P.S و نیز شناسایی تعداد ۴۳ اتراقگاه عشایری به عنوان اقداماتی که برای حل مشکلات عشایر انجام شده است، نام برد و ادامه داد: جلساتی با شورای شهر شیراز در خصوص رفع مشکلات ایلراهها داستهایم.
نکوئیان از اجرای آبرسانی سیار با استفاده از ۴۶ تانکر آبرسانی و توزیع ۱۶ هزار و ۵۱۹ مخزن ذخیره، بین خانوارهای عشایر و برنامهریزی برای اسکان عشایر متقاضی سکونت، بهعنوان بخش دیگری از اقدامات، یاد و خاطرنشان کرد: تشکیل شوراهای عشایری استان و شهرستان برای طرح مشکلات آنان، پیگیری برای تامین اعتبار و توزیع علوفه یارانهای بین دامداران عشایر با همکاری اتحادیه تعاونیهای عشایری سیار، تلاش درجهت توسعه بیمه خانوارهای عشایری و برنامهریزی در زمینه توسعه کشتهای گلخانهای در مناطق مختلف، گامهایی است که در مسیر ارائه خدمات بهتر برداشته شده است.
انتهای پیام